Behandelmethoden

Naast het uitvragen van klachten voelen we de pols en de buik. Afhankelijk van de klachten en de gestelde diagnose wordt een behandelplan opgesteld. De behandeling kan bestaan uit toepassing van één van onderstaande methoden of een combinatie daarvan.

Japanse acupunctuur (Toyohari). Behandeling van de klachten vindt
plaats met zilveren naalden, waarbij de energie (qi) wordt gezocht.
Vaak wordt de qi boven de huid gevonden, zodat er niet met de naald geprikt
hoeft te worden. De energie wordt met de naaldtechniek verhoogd of verlaagd,
afhankelijk van wat er nodig is. Zo wordt alle energie in het lichaam weer in
balans gebracht. Af en toe worden er ook gouden naalden gebruikt, vooral
om pijnklachten te verminderen.

Naast naalden worden ook andere instrumentjes gebruikt (zie hiernaast).

Ooracupunctuur Ooracupunctuuris een moderne versie van acupunctuur waarbij naaldjes heel oppervlakkig worden geplaatst in of rond de oorschelp. De oorschelp weerspiegelt alle aspecten van het lichaam. Voor beide worden dunne steriele wegwerpnaaldjes gebruikt.

Cuppen Cuppenis het trekken van vacuüm op de huid met behulp van glazen potjes. Behalve voor behandeling van pijnklachten is het o.a. heel effectief om het verloop van verkoudheid of griep aanmerkelijk te verkorten.

Intolerantie- en Allergie-testIntolerantie- en Allergie-test Deze testen worden uitgevoerd m.b.v. een aantal buisjes die hoge concentraties van verschillende stoffen bevatten zoals zuivel, granen, kleurstoffen, pollen etc. Nadat de buisjes op de buik zijn geplaatst, wordt met een eenvoudige spiertest gemeten of men voor die stof intolerant danwel allergisch is. Klachten als:
– buikpijn / darmproblemen
– ademhalings- longproblemen
– vermoeidheid, onrust, slechte nachtrust
– huidaandoeningen
kunnen als onderliggende oorzaak intolerantie of allergie hebben.

Moxeren, in het Japans ook wel Okyu genoemd, is het verwarmen van bepaalde zones of punten door verbranden van moxa (gedroogde bijvoetskruid). Met behulp van moxa is het mogelijk om een ongeboren baby in stuitligging te laten omdraaien.
Bij pijnklachten aan spieren en gewrichten en bij de behandeling van trigger-points (in de volksmond: spierknopen) wordt acupunctuur gecombineerd met cupping en moxeren.